Παρά τις συνεχείς αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, 8.808 άνθρωποι ήταν στη Λέσβο σήμερα, στις 9.00 το πρωί. Από αυτούς 5.708 ήταν καταγεγραμμένοι, έτοιμοι για αναχώρηση, ενώ 3.100 δεν είχαν ταυτοποιηθεί και ζούσαν στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.
Εδώ ας σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς, περιμένοντας να καταγραφούν, ζουν σε σκηνές μέσα ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο της Μόριας, που έχουν καταπατήσει.
επιμετρητής ποσοτήτων λεμεσος
πρωινά δρομολόγια για ηράκλειο
Όπως σημειώνεται σε επιστολές διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών αυτών των κτημάτων, αλλά και αποδεικνύεται από επιτόπια ρεπορτάζ, τα ελαιοκτήματα αυτά σε πολύ μεγάλο μέρος τους έχουν καταστραφεί, αφού εκτός από τους κορμούς, τα υπόλοιπα τμήματα των ελαιοδέντρων έχουν κοπεί και καεί.
χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα
Επίσης, έχουν καταστραφεί στο σύνολο τους όλες οι αγροτικές υποδομές αυτών των κτημάτων (περιφράξεις, αναλήμματα, αγροικίες, γεωτρήσεις κ. λπ). Από μεριάς των αυτοδιοικητικών αρχών σήμερα πραγματοποιήθηκαν καταγραφές των ζημιών, έτσι ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση αποζημιώσεων για την καταστραμμένη αγροτική παραγωγή.
Συνεχίζονται οι ροές
Στο μεταξύ, οι ροές μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται σταθερές. Σήμερα Τρίτη υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι θα αφιχθούν σε όλη την ακτογραμμή από τη βόρεια πλευρά του νησιού ως το νότιο ανατολικό άκρο του περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί η αναχώρηση για τα λιμάνια της Καβάλας και του Πειραιά, περίπου 3.500 ανθρώπων, ενώ για αύριο η δρομολόγηση εκτάκτων πλοίων θα αποσυμφορήσει εντελώς τη Λέσβο, αφού προγραμματίζεται η αναχώρηση περισσότερων των 5.000 προσφύγων.
Το τελευταίο 24ωρο ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Χίο ανήλθε στους 750. Με δεδομένη την αναχώρηση αρκετών από αυτούς με πλοία της γραμμής και έκτακτα δρομολόγια (μόνο χθες αναχώρησαν περί τα 1.000 άτομα) οι αρχές της Χίου κρίνουν την κατάσταση διαχειρίσιμη.
Μυτιλήνη: Ένας σύγχρονος χώρος φιλοξενίας προσφύγων λειτουργεί από χθες στη Χίο
Ένας σύγχρονος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο βόρειο τμήμα της τάφρου του Κάστρου της πόλης της Χίου λειτουργεί από χθες Δευτέρα. Διαμορφώθηκε από τον Δήμο του νησιού με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την στήριξη εθελοντών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά του Δήμου για βοήθεια και τη συνεργασία των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Χίου Γιώργο Καραμανή, στον χώρο αυτό μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άνθρωποι, είτε μέσα σε οικίσκους των 18 τ. μ., είτε μέσα σε σκηνές των 240 τ. μ. που έχουν τοποθετηθεί. Οι οικίσκοι είναι κατασκευασμένοι από θερμομονωτικό και άκαυστο υλικό, ενώ το δάπεδο όλων των χώρων υπερυψώθηκε και τοποθετήθηκε μόνωση. Επίσης, θα υπάρξει και θέρμανση με θερμαντικά σώματα που θα προμηθεύσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ για την προστασία από λιμνάζοντα νερά κατασκευάστηκαν φρεάτια συλλογής τους και η απομάκρυνση τους θα γίνεται με αντλίες.
Όλος ο χώρος υδροδοτείται από το δημοτικό δίκτυο, ενώ θα υπάρχουν και δεξαμενές νερού για τις ώρες που δεν παρέχεται νερό από το δίκτυο. Ο φωτισμός θα γίνει με προβολείς και για τις ανάγκες φόρτισης κινητών τηλεφώνων θα υπάρχουν πρίζες σε διάφορα σημεία. Ακόμη, υπάρχουν δυο κοντέινερς με ντουζιέρες και νιπτήρες, με παροχή ζεστού νερού.
Επίσης, τοποθετήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι, διαμορφώθηκε κατάλληλα χώρος για τη διανομή αγαθών, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση σκηνών για τις οργανώσεις που θα λειτουργούν εκεί (ιατρικές και μη), ενώ παράλληλα θα υπάρχει και περιοχή όπου θα μπορούν να περάσουν την ώρα τους τα μικρά παιδιά παίζοντας.
Τέλος, έχει τοποθετηθεί περίφραξη σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για την προστασία από τα επικίνδυνα σημεία που εντοπίστηκαν, αλλά και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Στον χώρο θα υπάρχει προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου