Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν έχει καταφέρει να βρει τη φόρμουλα για σταθερότητα μετά την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 και πολλοί Ιρακινοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους.
Οι δύο βασικές θρησκευτικές κοινότητες, οι σουνίτες και οι σιίτες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και δεκαετίες. Το χάσμα που τους χωρίζει είναι τώρα πιο βαθύ από ποτέ. Το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης στα βόρεια έγινε συντρίμμια κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και θα χρειαστούν δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμησή της, την ώρα που η οικονομία είναι σε άσχημη κατάσταση.
καιρος γρεβενα 14 μερες
ζακετα να βαλεις
Οι φυλετικές διακρίσεις που πυροδότησαν εμφύλιο το 2006 με 2007 αποτελούν ακόμα σημαντική απειλή για την ασφάλεια ενώ οι βασικοί υποστηρικτές της χώρας, η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται σε διαμάχη ξανά την τελευταία περίοδο.
οικογενειακο πακετο cosmote
Κάποιοι ψηφοφόροι έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το αν το νέο κοινοβούλιο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ.
«Θα λάβω μέρος αλλά θα σημειώσω ένα χ στο ψηφοδέλτιό μου. Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Οι υποψήφιοι θέλουν μόνο να ωφελήσουν την τσέπη τους, όχι να βοηθήσουν τους ανθρώπους», δηλώνει ένας ψηφοφόρος.
Ο απερχόμενος σιίτης πρωθυπουργός Χαϊντάρ Αλ Αμπάντι θεωρείται από τους αναλυτές ότι έχει το προβάδισμα, ωστόσο η επικράτησή του στις εκλογές είναι αβέβαιη. Οι μετοχές του ανέβηκαν μετά τη νίκη επί των τζιχαντιστών, ωστόσο στα μάτια των πολιτών δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την οικονομία.
Οι επίσης σιίτες βασικοί του αντίπαλοι, είναι ο προκάτοχός του, Νούρι Αλ Μαλίκι και ο διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χάντι Αλ Αμίρι. Ο Αμίρι πέρασε τουλάχιστον δύο δεκαετίες πολεμώντας τον Σαντάμ εξόριστος στο Ιράν. Ο 63χρονος είναι ο ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, που αποτέλεσε τη ραχοκοκκαλιά των εθελοντικών δυνάμεων που πολέμησαν με τους τζιχαντιστές. Τώρα ευελπιστεί να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες του στο πεδίο της μάχης, σημειώνει το Reuters. Μια νίκη για τον Αμίρι, θα ήταν μια νίκη για το Ιράν, το οποίο το τελευταίο διάστημα εμπλέκεται έντονα στις μάχες επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Τη θέση του πρωθυπουργού στο Ιράκ αναλαμβάνει σιίτης, του προέδρου της βουλής σουνίτης και του προέδρου ο οποίος έχει μειωμένες αρμοδιότητες αναλαμβάνει Kούρδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου